Η Ιστορία του Γαιδουρογάλακτος από το latte.gr και με ποιο τρόπο χρησιμοποιήθηκε

Ο Ιπποκράτης (460 - 370 π.χ), ο πατέρας της ιατρικής, χρησιμοποιούσε το γάλα γαϊδούρας για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως τις ασθένειες του ήπατος, τις μολυσματικές ασθένειες, τον πυρετό, το οίδημα, τις ρινορραγίες, τις δηλητηριάσεις, τις πληγές.

Είναι γνωστό ότι η Βασίλισσα Κλεοπάτρα της αρχαίας Αιγύπτου, γνωστή για την εκπληκτική ομορφιά της, έκανε καθημερινά μπάνιο με γάλα γαϊδούρας. Όπως λέει η ιστορία, όπου και αν ταξίδευε έπαιρνε μαζί της απαραίτητα 500 γαϊδούρια για να εξασφαλίζει την καθημερινή της τελετουργία, που ήταν απαραίτητη για την διατήρηση της ομορφιάς και την νεότητα της επιδερμίδας της. Η δεύτερη σύζυγος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα, Poppea Sabina, ακολούθησε επίσης το ίδιο μυστικό ομορφιάς και νεότητας στην καθημερινότητα της όπως αναφέρεται και στην περιγραφή του Πλινίου για τις αρετές του γάλακτος γαϊδούρας για το δέρμα. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι "το γαιδουρόγαλα σβήνει τις ρυτίδες στο δέρμα, καθιστά το δέρμα πιο λεπτό και το διατηρεί λευκό. Είναι γνωστό ότι μερικές γυναίκες πλένουν το πρόσωπο τους με γάλα γαϊδούρας επτά φορές την μέρα, με αυστηρότητα στον αριθμό αυτό". Η αδελφη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Pauline, ήταν επίσης οπαδός του γάλακτος γαϊδουριών για την φροντίδα του δέρματος.

Ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος συνιστά γάλα γαϊδούρας για την καταπολέμηση της δηλητηρίασης, του πυρετού, της κόπωσης, των λεκέδων στα μάτια, τα αδύναμα δόντια, το έλκος, το άσθμα, και ορισμένες γυναικολογικές παθήσεις. Ομοίως, ο Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon (1707-1788) αναφέρει τα οφέλη και τονίζει τις ιαματικές ιδιότητες του γάλακτος γαϊδούρας σε διαφορές παθήσεις.

Μέχρι της επίσημης αποδοχής της χρήσης του γαϊδουρινού γάλακτος τον 20ο αιώνα ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος, και σε μικρότερο βαθμό εν μέσω του πολέμου και περίπου μέχρι πριν από 60 χρόνια τα γαϊδούρια μπορούσαν να βρεθούν σε κάθε γωνία του δρόμου και σε διάφορες πόλεις, παρέχοντας ένα θρεπτικό γεύμα για τα μωρά. Ειδικότερα, πριν από περίπου 100 χρόνια, στη Γαλλία, την Καταλονία και τη νότια Ιταλία θα μπορούσε κανείς να βρει γαϊδουράκια στις πόρτες των σπιτιών, όπου αρμέγονταν επί τόπου. Εξάλλου από τότε ήταν γνωστό ότι οι ιδιότητες του γάλακτος γαϊδάρου είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα αδύναμα παιδιά

Η περίφημη συγγραφέας Jane Austin γράφει για το γάλα γαϊδούρας ότι είναι μια καταπληκτική θεραπεία για άτομα που πάσχουν από την κατανάλωση γάλακτος γενικότερα και για τα ασθενικά άτομα. Οι εγχώριες Ιατρικές William Buchan από τις αρχές του 1900 αναφέρεται στο γαϊδουρινό γάλα ως θεραπεία για το βήχα και τα αναπνευστικά προβλήματα. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο London Globe & στο New York Times τον Οκτώβριο του 1882 αναφέρεται σε μια έρευνα που έγινε σε ένα νοσοκομείο στο Παρίσι εκείνη την εποχή. Από τα αποτελέσματα της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γάλα γιαδουριού ήταν σαφής νικητής εναντίον του πρόβειου και του αγελαδινού γάλακτος όταν χορηγείται σε παιδιά με μεταδοτικές ασθένειες.

Στην Ινδία το γάλα γαϊδούρας δίνεται σε νεογέννητα μωρά για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να τους δώσει μια καλή "δυνατή φωνή".

Σε περίπτωση που έχετε κάποιες απορίες σχετικά με το προϊόν τη χρήση και την παραγωγή μας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.