Tα Γαιδούρια Μας στο latte.gr

Τα ζώα μας και πως τα φροντίζουμε, τι τρώνε & που ζούνε

Τα γαιδουρια είναι σταβλισμενα σε ένα αγροκτημα με ελιες με συνολικη εκταση 50 στρεμματα. Στο κεντρο του ελαιωνα υπαρχει μια περιφραξη 5 στρεμματων.Σε αυτή την εκταση υπαρχουν και τα καταλλυματα τους που καταφευγουν κυριως τις παγωμενες μερες και κατά την χειμερινη περιοδο. Τα γαιδουρια εχουν προσβαση σε ποσιμο νερο από μια ιδιοκτητη γεωτρηση που βρισκεται σε αυτό το σημειο.

Το νερο μεταφερεται από τη γεωτρηση με αντλια στον ειδικα αυτό διαμορφωμενο χωρο,και κατανεμεται σε ειδικες ποτιστρες, ετσι τα ζωα εχουν παντα προσβαση σε νερο. Την ημερα τα γαιδουρια είναι ελευθερα να κινουνται σε ολο το αγροκτημα και να βοσκουν χορταρια και γαιδουραγκαθα.

Συμπληρωματικα και κατά την χειμερινη περιοδο που η βοσκη δυσκολευει τα ζωα τρεφονται και με επιλεγμενες ζωοτροφες που πληρουν συγκεκριμενες προδιαγραφες.

Τα γαιδουρια απαιτουν καθημερινη φροντιδα και παρακολουθηση. Υπαρχουν συχνοι κτηνιατρικοι ελεγχοι που είναι απαραιτητοι για την υγεια των ζωων αλλα και για την αριστη ποιοτητα του προιοντος.

Τα γαιδουρια κυοφορουν για περιπου ένα ετος και γεννουν ένα γαιδουρακι,και σπανιως μπορει και δυο. Ειναι κατανοητο ότι τις τελευταιες εβδομαδες της κυησης τα ζωα παρακολουθουνται πιο στενα και μεταφερονται σε άλλο χωρο από τα υπολοιπα ζωα.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία αρμέγματος της γαιδουρας

Το γάλα εμφανίζεται με τη γέννα του μωρού. Για δυο μήνες το μικρό θηλάζει χωρίς περιορισμό. Στη συνέχεια χωρίζεται από τη μητέρα του όλη την ημέρα και η γαϊδούρα αρμέγεται κάθε τρεις ώρες. Ωστόσο για να δεχτούν να δώσουν το γάλα τους οι γαϊδούρες πρέπει πάντα να έχουν οπτική επαφή με τα μωρά τους. Ο όγκος αποθήκευσης του γάλακτος στη γαϊδούρα είναι πολύ μικρός γι’ αυτό και πρέπει να αρμέγεται συχνά για να συλλεχθεί λίγη ποσότητα γάλακτος (1,5 λίτρο ανά γαϊδούρα και ανά ημέρα).

Το βράδυ μετά το τελευταίο άρμεγμα, το μικρό αφού έχει τραφεί καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ξανασυναντά τη μητέρα του για να θηλάσει ως το επόμενο πρωί.

Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου το μικρό να γίνει 11 μηνών. Μετά θα πρέπει να περιμένουμε νέα γέννηση για να ξαναπάρουμε το πολύτιμο γάλα. Το άρμεγμα γίνεται με το χέρι με απόλυτο σεβασμό προς τις γαϊδούρες. Οι ελάχιστες ποσότητες γάλακτος που αποκομίζονται δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικές μηχανές αρμέγματος.

Μετά από κάθε άρμεγμα το αγνό γάλα απλώς φιλτράρεται χωρίς καμία χημική επεξεργασία. Το ωμό γάλα συσκευάζεται σε δοχεία των 200ml και καταψύχεται αμέσως σε minimum θερμοκρασία -18° C., έτοιμο προς κατανάλωση η για την παρασκευή των πολυτίμων καλλυντικών. Το παρασκευαστήριο τηρεί τους όρους υγιεινής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άδεια από το Υπουργειο υγειας.